Introducció

La Participació Ciutadana és un instrument que pretén involucrar a la ciutadania - ja sigui a nivell individual o organitzada en associacions i col•lectius - en el dia a dia de les polítiques públiques, amb l'objectiu de millorar tant la seva aplicació i desenvolupament en les nostres ciutats i pobles com la qualitat democràtica dels governs i la ciutadania.

La Participació, com a element d'avanç, innovació i millora de les administracions públiques i els governs, pot aplicar-se a qualsevol àmbit de l'acció pública: urbanisme, educació, promoció econòmica, seguretat, medi ambient, etc.) i és objecte – atenent a uns principis consensuats de bones pràctiques desenvolupades arreu - d'una constant experimentació i aprenentatge per part dels seus actors ( polítics, tècnics i ciutadania)

El dret a participar i el deure de promoure la participació

Los ciudadanos tienen el derecho a participar en los asuntos públicos directamente o por medio de representantes, libremente elegidos en elecciones periódicas por sufragio universal. La Constitución Española. De los derechos fundamentales y de las libertades públicas Artículo 23.

Els ciutadans de Catalunya tenen dret a participar en condicions d'igualtat en els afers públics de Catalunya, de manera directa o bé per mitjà de representants, en els supòsits i en els termes que estableixen aquest Estatut i les lleis. Estatut d'Autonomia de Catalunya, Drets en l'àmbit polític i de l'Administració. Article 29. Dret de participació

Corresponde a los poderes públicos promover las condiciones para que la libertad y la igualdad del individuo y de los grupos en que se integra sean reales y efectivas; remover los obstáculos que impidan o dificulten su plenitud y facilitar la participación de todos los ciudadanos en la vida política, económica, cultural y social. La Constitución Española. Título Preliminar Artículo 9.

En aquesta pàgina podeu trobar informació per a conèixer les iniciatives, projectes i processos participatius que impliquen les persones - a nivell individual i les entitats de Cunit - en l'elaboració i desplegament de diferents actuacions i programes d'acció municipals.

Amb l'objectiu d'organitzar i formalitzar el desenvolupament de les polítiques de participació, hem desenvolupat un Pla de Participació Ciutadana en el qual s'estableixen els criteris generals del foment de la participació ciutadana municipal

els criteris generals del foment de la participació ciutadana municipal

Tanmateix, l'Ajuntament de Cunit ha classificat les diferents dimensions o nivells de participació ciutadana que es poden desenvolupar, d'acord amb la següent escala:

Participació

Des del primer nivell, l'informatiu, imprescindible per al desenvolupament de qualsevol de les altres dimensions, fins al més alt - d'implementació i gestió d'accions concretes - hi ha un llarg recorregut en el paper que juguen el govern local i la societat civil per a la sol.lució dels problemes i la millora de les polítiques municipals.

L'actualitat de Cunit al teu e-mail

Fes click aquí!

L'actualitat de Cunit al RSS

Fes click aquí!