Qualitat ambiental

A Cunit, les condicions ambientals són òptimes. En aquest apartat es repassen les principals característiques que fan referència a la qualitat ambiental del municipi, i que s'engloba en tres grans grups: contaminació atmosfèrica, contaminació acústica i contaminació lluminosa.

Contaminació atmosfèrica

La qualitat de l'aire a Cunit és excel•lent, atès que es gaudeix d'una bona ventilació gràcies al règims de vents tèrmics: les brises que s'originen pel contrast de terra i mar, que facilita la dissipació dels pocs contaminants que es produeixen. La major part d'aquests procedeixen dels vehicles a motor donat que l'activitat industrial a la zona és molt baixa.

En l'actualitat, la central tèrmica del Foix no te incidència en la qualitat de l'aire, ja que està en situació de reserva i quan funciona ho fa amb gas natural, essent una energia més neta que el fuel. No hi ha hagut cap episodi de contaminació procedent de la tèrmica en els darrers 7 anys.

A Cunit es disposa d'un captador de partícules sòlides en suspensió per fer el seguiment de la qualitat de l'aire del municipi.

Contaminació acústica

El soroll produït per l'activitat humana, més enllà d'uns nivells determinats, es defineix com a contaminació acústica. La immissió acústica a Cunit és variable en funció de la zona. En més del 80% de la zona urbana, la contaminació acústica és força baixa, ja que predomina l'ús del sòl de caràcter residencial.

Les zones que presenten un soroll més elevat són les que es situen al voltant de les principals vies de comunicació: l'Avinguda Barcelona, per trànsit rodat, i els carrers Vilanova, Sitges i Joaquim Mir, per la via del tren.

El municipi de Cunit disposa del mapa de capacitat acústica aprovat el novembre de 2005, així com l'ordenança municipal de soroll i vibracions. Aquests documents es troben actualment en procés d'adequació al decret 176/2009, que desplega el reglament de la Llei de protecció de la contaminació acústica.

Mapes de capacitat acústica de Cunit

Ordenança 1.11 sobre el soroll i les vibracions

A part de les infraestructures viàries de transport els elements que poden causar puntuals increments del nivell de soroll son algunes instal•lacions de maquinària, refrigeració, condicionament d'aire i algunes activitats concretes en llocs determinats.

El nivell de soroll permès per la normativa vigent es diferencia segons el tram horari, amb uns valors límits més alts durant el dia i més baixos en horari nocturn.

Contaminació lluminosa

La contaminació lluminosa o lumínica és l'emissió d'un flux lluminós d'una font artificial nocturna en intensitats, direccions o rangs espectrals innecessaris per la realització de les activitats previstes en la zona en que han estat instal•lats els llums.

L'enllumenat artificial durant la nit és un dels requisits imprescindibles per a l'habitabilitat de les zones urbanes modernes i, en menor mesura, de les zones rurals. D'igual manera, és també requisit indispensable per a la realització d'un gran nombre d'activitats lúdiques, comercials o productives. No obstant això, un ús inadequat d'aquest té conseqüències perjudicials per la biodiversitat i el medi ambient, donat que s'alteren les condicions naturals de foscor que són pròpies de les hores nocturnes.

D'aquesta manera, i d'acord amb la Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenat per a la protecció del medi nocturn, el terme municipal de Cunit es troba dividit en quatre zones de protecció, establertes en funció de la vulnerabilitat a la contaminació llumínica.

Mapa de protecció envers la contaminació lluminosa al terme municipal de Cunit

Una de les accions més importants a nivell municipal per tal de reduir l'efecte de la contaminació lluminosa sobre el medi, és incidir sobre l'enllumenat públic. Aquestes accions tenen a veure amb el canvi de làmpades i pàmpols a les lluminàries, amb la finalitat de reduir el flux lluminós que s'emet al cel i millorar l'eficiència energètica d'aquestes.

Així, des de l'any 2006, l'Ajuntament de Cunit està realitzant millores contínues en l'enllumenat públic, realitzant canvis en:

  • Els pàmpols de les lluminàries, per tal de que el flux lluminós vagi dirigit directament al terra, provocant que la llum que s'escapa al cel sigui la mínima;
  • En les làmpades, substituint les de vapor de mercuri, de baix rendiment i que emeten llum contaminada (fora de l'espectre visible), per vapor de sodi i hal•logenurs metàl•lics.

L'actualitat de Cunit al teu e-mail

Fes click aquí!

L'actualitat de Cunit al RSS

Fes click aquí!