La lluita pels drets de les dones ve de lluny, no es tracta d'un fet que pertany només a la nostra realitat més recent. Des de les Beguines i les Càtares als s. XII i XIII fins als nostres dies hi ha hagut diferents moviments de dones que han contribuït a la construcció d'un llarg camí sense retorn per aconseguir els drets bàsics i fonamentals de les dones.
Al llarg del darrer segle, el paper de les institucions públiques ha estat tan important com les organitzacions de dones, ja que s'han establert les bases legals i s'han posat en marxa tot un seguit d'estratègies i polítiques a escala mundial, europea, estatal, autonòmica i local, adreçades a superar tota mena de discriminació per raó de sexe.
En els anys 80, els primers ajuntaments democràtics intenten recollir algunes de les reivindicacions del moviment feminista i això genera la creació de serveis específics com els Centres de Planificació Familiar o els punts d'informació jurídica.
És a partir dels anys 90, concretament en la IV legislatura 1991-1995, quan alguns ajuntaments comencen a definir i projectar accions, programes i fins i tot algun pla integral, adreçats a promoure la igualtat d'oportunitats amb un caràcter més global. En concret, l'any 1991 es va crear la primera Regidoria de Promoció de la Dona a l'Ajuntament de Terrassa i, el 1997, el primer pla municipal per a la igualtat d'oportunitats, a la mateixa ciutat.
Les polítiques locals a favor de les dones tenen una història molt recent, però s'ha treballat prou perquè es vagin generant noves alternatives d'implementació.
Des d'un inici, els ajuntaments treballen les polítiques a favor de la dona amb l'objectiu de millorar les situacions de les dones i ho fan treballant amb la dona i per la dona. Actualment, els ajuntaments que ja tenen una certa trajectòria en les polítiques per la igualtat, estan posant en marxa un canvi de paradigma polític que consisteix en començar a treballar segons el que la Unió Europea anomena transversalització de gènere (gender mainstreaming).
Gender Mainstreaming és un concepte anglosaxó que sorgeix durant la darrera Conferència Mundial de les Dones (Beijing1995) i que significa tenir en compte la igualtat d'oportunitats entre els homes i les dones d'una manera transversal; és a dir, en les polítiques de tots els àmbits (urbanisme, medi ambient, ocupació, salut, educació, cultura i participació ciutadana) i no solament treballar aquest tema adreçat específicament a les dones.
Aquest fet suposa que a més a més de desenvolupar accions específiques per a les dones es tinguin presents les necessitats de les dones i els homes des de totes les àrees municipals. És a dir, per avançar en les polítiques de gènere és necessari fer l'esforç d'introduir les necessitats de les dones en les programacions de les polítiques municipals.
L'ajuntament de Cunit va crear la regidoria de la dona (actualment regidoria d'igualtat) l'any 2000 i des d'aleshores ha dut a terme diverses actuacions adreçades a les dones i a promoure la plena igualtat de drets i oportunitats entre les dones i els homes.
Els canvis legislatius i socials que s'han produït des d'aleshores han modificat la situació de les dones a la societat i ha suposat un gran avenç en la igualtat de les dones. Però encara hi ha molts àmbits i situacions on aquesta igualtat no és real ni efectiva, essent la violència vers les dones una de les conseqüències més greus i dramàtiques d'aquesta desigualtat.
Cal, per tant, una actuació decidida des dels poders públics per avançar cap a una societat més justa de dones i homes lliures. Per això l'ajuntament de Cunit ha de continuar intervenint activament fent polítiques adreçades a eradicar la violència de gènere i les situacions de desigualtat, tot generant també programes i accions que fomentin la plena participació de les dones a la vida pública, visualitzin i reconeguin les aportacions de les dones al desenvolupament de la vila i que garanteixin els mecanismes per assolir una igualtat plena. I això ho volem fer implicant a tota la ciutadania en un objectiu comú, la igualtat de drets i oportunitats, que ha de ser compartit per tothom perquè beneficia a totes i tots.
La missió del servei és impulsar, desenvolupar i liderar les accions a favor de la igualtat de gènere que cal desenvolupar des dels diferents àmbits de treball de l'ajuntament per promoure la millora de les condicions socials, laborals, econòmiques , sanitàries, i de qualitat de vida de les dones a Cunit, en coordinació amb la resta de regidories així com amb la resta d'administracions i entitats locals i/o supralocals.
Les polítiques de gènere i d'igualtat entre dones i homes al municipi de Cunit giren actualment entorn a tres eixos principals:
Així, els objectius principals de l'acció municipal són:
L'actualitat de Cunit al RSS
Fes click aquí!