El patrimoni cultural local

El pas de la història ha deixat a Cunit la seva empremta al nucli antic, presidit per l'església romànica de Sant Cristòfol, així com a la zona muntanyosa del municipi, amb el jaciment ibèric del Fondo del Roig, un important patrimoni rural i agrícola, o les masies de Cunit, que tot plegat conforma una interessant mostra del llegat històric cunitenc.

Patrimoni cultural

1.- Església romànica de Sant Cristòfol

Església romànica de Sant Cristòfol

Sant Cristòfol és el patró de Cunit, al qual està dedicat l'altar major de la seva església parroquial.

D'estil neoclàssic (1762), l'església de Cunit conserva la capçalera d'un primitiu temple d'estil romànic del s.XII, que n'és l'actual sagristia. Cal remarcar que aquesta capella romànica és l'exemplar construït més a prop del mar del qual es té constància.

La sagristia està formada per tres absis en creu, coronats per una cúpula hemisfèrica. Cada absis té tres finestres i és decorat per unes bandes verticals i una senzilla motllura llisa i horitzontal, on hi ha posades dues pedres amb dibuixos entrellaçats. En la seva part interior, aquests absis es troben en perfecte estat de conservació.

La façana del temple actual presenta una portalada d'arc rebaixat emmarcada amb pedra. A sobre hi ha una petita fornícula amb la imatge de la Verge amb el nen al coll i, al damunt, una rosassa que té dibuixada una creu grega amb un ull de bou el•líptic. Les cobertes són de dues vessants i tallades a cada banda de la façana per una forma còncava.

El campanar és una torre quadrangular molt reformada. Està composat per diversos cossos separats per cornises. El superior, que allotja les campanes, presenta quatre obertures amb arc de mig punt. A la banda esquerra, adossada a l'església, hi ha l'antiga casa rectoral de tres pisos. La porta d'accés és un arc rebaixat i presenta en la clau la data "1782".

Plaça Sant Cristòfol, 2

Per a visitar l'església, cal trucar:

977 67 40 30


(Despatx Parroquial)

2.- Jaciment ibèric del Fondo del Roig

Jaciment ibèric del Fondo del Roig

Es tracta de restes molt ben conservades d'una petita granja ibèrica que va estar activa del segle IV al III aC, essent un dels pocs establiments rurals ibers localitzats fins ara a Catalunya.

La singularitat del conjunt rau, sobretot, en les valuoses dades que ha aportat sobre les activitats que els cossetans hi van desenvolupar: producció agrícola, emmagatzematge de cereals, oli o vi, entre d'altres. Probablement, l'establiment estava vinculat a l'explotació d'una via de transhumància que hi ha a tocar, la qual comunicava la costa amb l'interior.

Aquest jaciment va ser descobert en les obres de construcció de l'autopista C-32, motiu pel qual té la particularitat de trobar-se sota d'aquesta infraestructura.

El Fondo del Roig és un jaciment gairebé únic que ens permet aprofundir notablement en el coneixement de la vida de la societat íbera a la costa cossetana.

3.- Avenc de Sant Antoni

Avenc de Sant Antonig

Es tracta d'una petita cova situada prop de la masia del mateix nom, amb dues galeries i una profunditat propera als 40 metres de longitud, on s'han trobat vestigis de l'home prehistòric.

En el decurs del temps, ha tingut diversos usos, des del conreu de xampinyons fins a l'habilitació com a cova. L'entrada actual és artificial i originalment era més baixa, ja que es va buidar per aprofitar la terra.

Presenta una obertura al final de la primera galeria, que es tracta de l'entrada originària a l'avenc, i restes d'estalactites i estalagmites no gaire ben conservades.

4.-Masies de Cunit

Masies de Cunit

Són elements cabdals del llegat patrimonial i artístic, i l'herència del passat eminentment agrícola de Cunit, en el qual predominaven els conreus de cereals, fruiters, vinyes, oliveres i garrofers.

A Cunit es troben dos tipus de masies: les d'ús agrícola, amb forma de típica masia catalana, com Cal Blanco, la masia de Puig de Tiula o la de Vilaseca, i les d'ús residencial, com Sant Antoni o Cal Pla, les quals presenten una arquitectura peculiar amb un aire colonial.

Sant Antoni és un mas construït l'any 1901, tal com es pot observar en la inscripció que figura en el rellotge de sol que presideix la seva façana. L'element més característic d'aquesta edificació és la torre de planta quadrada coronada amb una galeria oberta amb teulat a quatre aigües.

Cal Pla és un edifici típicament modernista, precedit per una gran avinguda d'arbres que magnifica l'entrada principal. L'edifici forma part del catàleg del patrimoni arquitectònic i s'hi poden contemplar elements artístics dignes d'admirar, com la galeria d'arcs de mig punt o les baranes esculpides de pedra.

Un dels seus anteriors propietaris fou un capità de vaixell d'origen mallorquí que modificà i engrandí la masia, i hi construí els jardins-laberint, que li donen l'aspecte actual.

Altres edificis d'aquesta tipologia han quedat dins de la trama urbana i amb ús residencial o de serveis (El Rectoret, Mas de Can Torrents, Masia Can Nicolau, Can Segó, Cal Xondas).

L'actualitat de Cunit al teu e-mail

Fes click aquí!

L'actualitat de Cunit al RSS

Fes click aquí!