L'any 1985, un grup de joves i no tant joves de Cunit, van fer diverses reunions per tal d'organitzar-se com a Colla del Drac dins de l'entitat Agrupació de Balls Populars. En aquestes reunions es va decidir fer una rifa per tal de sufragar bona part de les despeses de la seva construcció. A través de les gestions de Lluís Rodríguez, mestre del CEIP. Pompeu Fabra, es va contactar amb l'artesà David Ventura de Navata, el qual es va avenir a construir el Drac. Finalment el Drac va arribar a Cunit i va actuar per primer cop per la festa major de l'any 1985. Va ser apadrinat pel Drac de la Geltrú. Aquell mateix any, el Drac va participar en un acte reivindicatiu a les Cabanyes per tal d'ajudar a la Colla local a recuperar el Drac del municipi. La seva estructura ha estat reparada i la part frontal del drac ha estat reconstruïda en fibra de vidre. La part posterior, laterals i cua segueixen conservant la forma i el material originals en cartró-pedra.
El Drac de Cunit és una bèstia de foc que forma part del patrimoni cultural de Cunit i que, gràcies a diverses entitats, ha lluït a la Festa Major d'estiu, a la Diada Nacional de Catalunya i, fins i tot, ha viatjat al municipi alemany de Hammelbach, agermanat amb Cunit.
El Drac de Cunit està portat pels membres de l'Associació Local "El Crit" en les seves sortides als esdeveniments culturals tant de la pròpia vila com d'altres indrets d'arreu de Catalunya.
La Draga de Cunit fou construïda per l'artista Dolors Sans l'any 2008. Es va presentar per primera vegada a la Festa Major d'estiu d'aquest mateix any i el bateig de foc fou en la primera trobada de bestiari de foc fet a Cunit al setembre d'aquest estiu.
La Draga és una bestia marina. Té un sol cap i un cos amb elements de la mar que recorden a les algues, i tota la seva pell reflexa les escames dels peixos.
La forma del cos és allargada acabant amb una cua espectacular. Com a bestia té vuit potes amb els seus dits i urpes. Destaca el disseny i les formes de les ales que tenen una estructura de vidriera de colors. Segons el conte escrit expressament per a aquesta bestia, els colors de les ales son els d'una posta de sol, donat que cada dia al capvespre, la Draga contempla "com el sol se'n va".
Té una longitud total de quatre metres, una alçada de 2,30 metres i només la pot portar una sola persona. Disposa de 14 punts de foc.
La Draga de Cunit està portada pels membres de l'Associació Local "Joves Diables de Cunit" en les seves sortides als esdeveniments culturals/festius tant de la pròpia vila com d'altres indrets d'arreu de Catalunya.
L'actualitat de Cunit al RSS
Fes click aquí!